Založ si blog

Prázdny klam tohto sveta

Svet v prvom storočí, v ktorom žili aj kresťaia, to jest učeníci Ježiša Krista, ovládali rôzne filozófie a grécko-rímske hodnoty a ideály. Na jednej strane existoval prepych a pohodlie životného štýlu Rimanov, ktorý mnohí považovali za niečo závideniahodné. Na druhej strane vtedajší okruh intelektuálov vzrušovali nielen filozofické myšlienky Platóna a Aristotela, ale aj myšlienky novších filozofických smerov, ako bol epikureizmus a stoicizmus.

Nie je teda ťažké pochopiť, prečo niektorých raných kresťanov lákali okázalé spôsoby a životný štýl ľudí, ktorí boli okolo nich. Zdalo sa, že tí, ktorí boli súčasťou toho systému, majú mnohé výhody, a rozhodnutia, ktoré robili, sa javili ako správne. Vyzeralo to tak, akoby svet ponúkal niečo cenné, čo životná cesta oddaného kresťana neponúkala. Ako na to reagoval apoštol Pavol, keď prišiel na svojej druhej misionárskej ceste do Atén?

Pod inšpiráciou varoval ranných kresťanov: ‘Dajte si pozor, aby vás azda niekto neodviedol ako svoju korisť filozofiou a prázdnym klamom podľa ľudskej tradície, podľa základných vecí sveta, a nie podľa Krista’! Pavol dal toto varovanie preto, lebo si bol vedomý skutočného nebezpečenstva, ktoré sa skrýva za zmýšľaním tých, ktorých láka svet. Výraz ‘filozofia a prázdny klam‘, ktorý apoštol Pavol tu použil, je mimoriadne závažný!

Výraz ‘filozofia’ doslovne znamená ‘láska k múdrosti a úsilie o ňu’. Aj keď to samo osebe môže byť užitočné, Biblia, zvlášť v knihe Príslovia, povzbudzuje k úsiliu o získanie správneho druhu poznania a múdrosti. Pavol však spojil slovo ‘filozofia’ s výrazom ‘prázdny klam’. Inými slovami, Pavol považoval múdrosť, ktorú ponúkal svet, za prázdnu a klamnú. Tak ako nafúknutý balón, aj filozofia vytvárala dojem stability, lenže nemala žiaden pevný obsah!

A preto by bolo určite márne a dokonca katastrofálne zakladať svoje životné rozhodnutia ohľadne toho, čo je správne a čo nesprávne na základe niečoho, čo je tak prchavé, dočasné a klamlivé, ako je ‘filozofia a prázdny klam’ tohoto sveta, ktorým vládne Stvoriteľov, ale aj náš protivník a ktorého Boží Syn nazval ‘vrahom, keď začal, a nestál pevne v pravde, lebo niet v ňom pravdy lebo je luhár a otec lži’!

Protesty na kampuse a útoky na ne v USA!

02.05.2024

Ako reaguje globálny juh na videozáznamy, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, kde americká polícia zatýka desiatky študentov, učiteľov zúčastňujúcich sa na politických demonštráciách, ktoré sú niekedy veľké, často búrlivé, no zatiaľ takmer úplne nenásilné? Ktorý národ sa nebude usmievať na prednáške zo Spojených štátov o slobode prejavu a americkaj [...]

USA sa pripravujú na volebný chaos!

30.04.2024

Hlboký štát (DS) sa pripravuje na volebný chaos 2024, falošné palestínske protesty sa budú meniť, keď sa blížime k voľbám a už nastavuje naratív, že Čína bude zasahovať do prezidentských volieb. Presne podľa plánu presadzuje odstránenie prezidentskej imunity, ak sa tak stane, znamená to, že všetci ostatní prezidenti môžu byť obvinení. Bude D. Trump chránený? S [...]

USA rakovina sa mení a prognóza je vojna!

28.04.2024

USA minister zahraničných vecí Tony Blinken ukončil 26. apríla 2024 trojdňovú návštevu Číny pohrozením svojmu hostiteľskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že ak Čína nepreruší, svoju rozhodujúcu, ekonomickú spoluprácu s RF, v oblasti high-tech industrializácie uviedol, že obchodné a finančné sankcie voči Číne by sa mohli v krátkom čase prudko zvýšiť!

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,302
Celková čítanosť: 3351714x
Priemerná čítanosť článkov: 2574x

Autor blogu

Kategórie