Založ si blog

Prázdny klam tohto sveta

Svet v prvom storočí, v ktorom žili aj kresťaia, to jest učeníci Ježiša Krista, ovládali rôzne filozófie a grécko-rímske hodnoty a ideály. Na jednej strane existoval prepych a pohodlie životného štýlu Rimanov, ktorý mnohí považovali za niečo závideniahodné. Na druhej strane vtedajší okruh intelektuálov vzrušovali nielen filozofické myšlienky Platóna a Aristotela, ale aj myšlienky novších filozofických smerov, ako bol epikureizmus a stoicizmus.

Nie je teda ťažké pochopiť, prečo niektorých raných kresťanov lákali okázalé spôsoby a životný štýl ľudí, ktorí boli okolo nich. Zdalo sa, že tí, ktorí boli súčasťou toho systému, majú mnohé výhody, a rozhodnutia, ktoré robili, sa javili ako správne. Vyzeralo to tak, akoby svet ponúkal niečo cenné, čo životná cesta oddaného kresťana neponúkala. Ako na to reagoval apoštol Pavol, keď prišiel na svojej druhej misionárskej ceste do Atén?

Pod inšpiráciou varoval ranných kresťanov: ‘Dajte si pozor, aby vás azda niekto neodviedol ako svoju korisť filozofiou a prázdnym klamom podľa ľudskej tradície, podľa základných vecí sveta, a nie podľa Krista’! Pavol dal toto varovanie preto, lebo si bol vedomý skutočného nebezpečenstva, ktoré sa skrýva za zmýšľaním tých, ktorých láka svet. Výraz ‘filozofia a prázdny klam‘, ktorý apoštol Pavol tu použil, je mimoriadne závažný!

Výraz ‘filozofia’ doslovne znamená ‘láska k múdrosti a úsilie o ňu’. Aj keď to samo osebe môže byť užitočné, Biblia, zvlášť v knihe Príslovia, povzbudzuje k úsiliu o získanie správneho druhu poznania a múdrosti. Pavol však spojil slovo ‘filozofia’ s výrazom ‘prázdny klam’. Inými slovami, Pavol považoval múdrosť, ktorú ponúkal svet, za prázdnu a klamnú. Tak ako nafúknutý balón, aj filozofia vytvárala dojem stability, lenže nemala žiaden pevný obsah!

A preto by bolo určite márne a dokonca katastrofálne zakladať svoje životné rozhodnutia ohľadne toho, čo je správne a čo nesprávne na základe niečoho, čo je tak prchavé, dočasné a klamlivé, ako je ‘filozofia a prázdny klam’ tohoto sveta, ktorým vládne Stvoriteľov, ale aj náš protivník a ktorého Boží Syn nazval ‘vrahom, keď začal, a nestál pevne v pravde, lebo niet v ňom pravdy lebo je luhár a otec lži’!

Čo 60+ miliárd dolárov neurobí pre UA!

24.04.2024

Uvedomujete si ale, že nepatrný zlomok týchto hypotetických peňazí, z prázdnej štátnej pokladnice Spojených štátov Amerických, ktoré sa aj keď dostanú na Ukrajinu, sa okamžite vrátia na bankový účet na Kajmanských ostrovoch pána Zelenského. Zvyšok vstupuje do rekurzívnej škrupinovej hry medzi USA výrobcami zbraní, ale aj domácimi obyvateľmi Kongresu mávajúcimi [...]

USA má 2 roky na vyriešnie svojho dlhu!

23.04.2024

Morgan Stanley je americká nadnárodná investičná banka, ale i spoločnosť poskytujúca finančné služby USA. Otázka udržateľnosti dlhu číha v tieni, ale je pravdepodobné, že sa čoskoro skryje. Lenže počas Covidu pomer dlhu k HDP vo veľkej časti sveta DM prudko vzrástol. Fiškálna expanzia , ktorá sa stala obeťou čitateľa aj menovateľa, posunula dlh vyššie, zatiaľ [...]

Zelenský podpísal nový mobilizačný zákon

21.04.2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský pred pár dňami dal svoj podpis pod nový zákon i o vojenskej mobilizácii. O službu na neurčitý čas podľa informácií požiadal nový veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generálplukovník Oleksander Syrsky. Nový zákon ďalej zjednodušuje mobilizačné postupy. Pre Ukrajincov žijúcich v zahraničí už pobyt mimo Ukrajinu nebude [...]

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,298
Celková čítanosť: 3337655x
Priemerná čítanosť článkov: 2571x

Autor blogu

Kategórie