Založ si blog

Analýza našej slobodnej vôle

Jedna zo schpopností, ktoré vlastní Stvoriteľ je aj slobodná vôľa. Keď stvoril ľudí, dal im tú istú podivuhodnú vlastnosť, dar slobodnej vôle! Preto cítime skľúčennosť, keď nás zotročujú utláčajúci vládcovia!

Jedna z hlavných vlastností nášho emocionálneho a duševného založenia je slobodná vôľa. Žiaden normálny človek si nepraje, aby celkom stratil vládu nad svojím životom! Túžba po slobode nie je náhodná, lebo Boh je Bohom slobody!

Spolu s darom slobodnej vôle nám náš Stvoriteľ dal schopnosť premýšľať, zvažovať záležitosti, robiť rozhodnutia a rozoznávať správne od nesprávneho. A tak slobodná vôľa mala byť založená na inteligentnej voľbe.

Nemali sme konať ako bezmyšlienkovité roboty, ktoré nemajú vlastnú vôľu. A neboli sme stvorení ani tak, aby sme konali inštinktívne ako zvieratá. Naopak, náš úžasný mozog bol projektovaný tak, aby pracoval v súlade s našou slobodou voľby.

Ale Stvoriteľovo predsavzatie nebola slobodná vôľa bez hraníc! Predstav si veľkomesto bez pravidiel cestnej premávky, kde by si každý mohol jazdiť  v ktoromkoľvek smere a hocijakou rýchlosťou. Bol by to dopravný zmätok!

Podobne je to aj s Božím darom slobodnej vôle. Neobmedzená sloboda by znamenala v spoločnosti anarchiu. Musia existovať zákony, ktoré usmerňujú ľudskú činnosť. Preto jedno praktické a láskavé povzbudenie pre Kresťanov:

´Nik z vás by nemal zneužívať túto slobodu a ospravedlňovať ňou svoje zlé správanie´ (Podľa Nového Zákona v modernom jazyku). Stvoriteľ chce, aby slobodná vôľa bola usmerňovaná na všeobecné dobro, podriadená vláde Zákona!

 

Protesty na kampuse a útoky na ne v USA!

02.05.2024

Ako reaguje globálny juh na videozáznamy, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, kde americká polícia zatýka desiatky študentov, učiteľov zúčastňujúcich sa na politických demonštráciách, ktoré sú niekedy veľké, často búrlivé, no zatiaľ takmer úplne nenásilné? Ktorý národ sa nebude usmievať na prednáške zo Spojených štátov o slobode prejavu a americkaj [...]

USA sa pripravujú na volebný chaos!

30.04.2024

Hlboký štát (DS) sa pripravuje na volebný chaos 2024, falošné palestínske protesty sa budú meniť, keď sa blížime k voľbám a už nastavuje naratív, že Čína bude zasahovať do prezidentských volieb. Presne podľa plánu presadzuje odstránenie prezidentskej imunity, ak sa tak stane, znamená to, že všetci ostatní prezidenti môžu byť obvinení. Bude D. Trump chránený? S [...]

USA rakovina sa mení a prognóza je vojna!

28.04.2024

USA minister zahraničných vecí Tony Blinken ukončil 26. apríla 2024 trojdňovú návštevu Číny pohrozením svojmu hostiteľskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že ak Čína nepreruší, svoju rozhodujúcu, ekonomickú spoluprácu s RF, v oblasti high-tech industrializácie uviedol, že obchodné a finančné sankcie voči Číne by sa mohli v krátkom čase prudko zvýšiť!

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,302
Celková čítanosť: 3351557x
Priemerná čítanosť článkov: 2574x

Autor blogu

Kategórie