Založ si blog

Zradný Albion vládne svetu!

Zradný (Perfidious) Albion je pejoratívna fráza používaná v kontexte diplomacie o medzinárodných vzťahoch na označenie údajných činov diplomatických sánok, duplicity, zrady a preto nevernosti (vzhľadom na vnímané sľuby alebo aliancie vytvorené s inými národnými štátmi) panovníkmi alebo vládami Spojeného kráľovstva …(alebo Anglicka pred rokom 1707) pri snahe o osobný záujem. Perfidious znamená ten, kto si nedrží svoju vieru alebo slovo (z latinského slova perfidia), zatiaľ čo Albion je starým a teraz poetickým názvom pre Veľkú Britániu.

Použitie prídavného mena „perfidious-zákerné“ na opis Anglicka má dlhú históriu; prípady sa našli už v 13. storočí. Veľmi podobnú frázu použil v kázni francúzsky biskup zo 17. storočia a teológ Jacques-Bénigne Bossuet: “Anglicko, ohnivé-zákerné Anglicko, Tienení proti Rimanom jej oceánskymi hradbami, Teraz prijíma pravú vieru.” Vytvorenie tejto vety v jej súčasnej podobe sa však tradične pripisuje Augustinovi Louisovi de Ximénèsovi, francúzskemu dramatikovi, ktorý ju napísal v básni s názvom L’Ére des Français, ktorá bola uverejnená v roku 1793.

V tejto súvislosti bola pofidernosť Veľkej Británie politická. V začiatkoch francúzskej revolúcie, keď sa revolúcia zameriavala na vytvorenie liberálnej ústavnej monarchie podľa britských línií, mnohí vo Veľkej Británii na revolúciu pozerali s miernou priaznivosťou. Ale po prepnutí revolúcie na republikánstvo so zvrhnutím a popravou Ľudovíta XVI., sa však Británia spojila s ostatnými európskymi monarchiami proti revolúcii vo Francúzsku. Revolucionári to vo Francúzsku vnímali ako pofidernosť-zradu.

Vonkajšie zasahovanie do volieb v Kanade!

04.05.2024

Zahraničné zasahovanie do volieb v Kanade podkopalo dôveru verejnosti v demokratických voľbách! Aj keď Zahraničné zasahovanie nezmenilo výsledok kanadských federálnych volieb v rokoch 2019, a aj 2021, ale podkopalo práva kanadských voličov, pretože „pokazilo proces“ a narušilo dôveru verejnosti. To je záver komisárky Marie-Josée Hogue v jej priebežnej správe na Global [...]

USA vstupuje do fázy zrýchleného kolapsu!

03.05.2024

Teraz vstupujeme do fázy zrýchleného kolapsu najväčšieho národa v histórii celého ľudstva, kedysi známeho ako aj Amerika alebo Spojené štáty americké! Američania už nemajú národ. Už nemáme funkčnú zastupiteľskú vládu, čestné voľby, slobodnú tlač ani spravodlivý justičný systém! Odtiaľ sa kolaps zrýchľuje rýchlejšie a práve teraz ich súčasne prenasledujú [...]

Protesty na kampuse a útoky na ne v USA!

02.05.2024

Ako reaguje globálny juh na videozáznamy, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, kde americká polícia zatýka desiatky študentov, učiteľov zúčastňujúcich sa na politických demonštráciách, ktoré sú niekedy veľké, často búrlivé, no zatiaľ takmer úplne nenásilné? Ktorý národ sa nebude usmievať na prednáške zo Spojených štátov o slobode prejavu a americkaj [...]

vojna na Ukrajine, Rusko, Petrohrad

ONLINE: Kyjev s našou pomocu môže opäť útočiť v roku 2025, verí Biely dom

05.05.2024 07:25

Ukrajina so schválenou vojenskou pomocou Spojených štátov udrží obranu a v roku 2025 môže aj zaútočiť, uviedol Jake Sullivan.

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,304
Celková čítanosť: 3357950x
Priemerná čítanosť článkov: 2575x

Autor blogu

Kategórie