Založ si blog

Žeby začiatok konca Hong Kongu?

Nový zákon v HK vstúpil do platnosti len hodinu pred 23. výročím odovzdania historického obchodného mesta od kontroly britskej ríše – prísnym súborom bezpečnostných predpisov o Hongkongu, ktorý sa všeobecne považuje za pokus o obmedzenie slobody zhromažďovania sa a aj prejavu, najmä keď sa to týka zahŕňania kritiky Pekingu. 

Právni experti a aktivisti odsúdili zákon ako priamy útok na ich demokraciu! Podniky sú tiež nervózne. Kritici tvrdia, že erózia autonómie, ktorú Hong Kong používal od svojho právoplatného začlenenia sa do Čínskej ľudovej republiky v roku 1997, znamená začiatok konca jeho postavenia ako celého globálneho finančného centra. 

Podľa pôvodného rámca malo územie – podľa toho, čo sa často označuje ako model ‚jedna krajina, dva systémy‘ – zachovať svoje vlastné právne, politické a sociálne štruktúry až do roku 2047. Ale tento dátum sa rýchlo približuje. Hong Kong, znásilnený mesiacmi pro demokratických protestoch, teraz čelí Covidu-19 a ďalšiemu poškodeniu imidžu ako centra bohatstva. 

V prvom štvrťroku tohto roka došlo k poklesu hospodárstva o 8,9%: rekordne doteraz najhoršia recesia. Všetky hlavné úverové agentúry znížili rating mesta. Medzitým banky v regionálnom súperovi v Singapure, známe svojou politickou stabilitou a úverovými ratingmi AAA, zaznamenali vklady od nerezidentov už štvornásobne od minulého roka. 

Najväčším znepokojením však je vyhlásenie administratívy Trumpa, že začne rozdeľovať osobitnú obchodnú jurisdikciu Hongkongu a považovať toto územie za ďalšie čínske mesto. V obchode je takmer 40 miliárd dolárov. Čínska ale aj hongkonská vláda tvrdia, že obavy sú prehnané, a tak isto čínske technologické spoločnosti!

Tie sa obávajú zvýšenej kontroly a možného vyradenia z amerických burzov, a tiahnu smerom k hongkonskej burze cenných papierov pre svoje počiatočné verejné a sekundárne ponuky. To však naznačuje, že mesto bude aj naďalej priťahovať investície. V čase, keď Peking úplne sprísnil svoju kontrolu, však jeho mesto ako brány už nemusí byť magnetom, akým veľmi dlho býval!

 

Čo sa deje celosvetovo ohľadne mieru!

26.07.2024

Čína hrá nadrozmernú úlohu v dnešných globálnych diplomatických snahách pre nastolenie mieru, v rôznych vojnových scénach po celom svete, z ktorých každá by mohla eskalovať k termonukleárnej konfrontácii rýchlejšie, než si väčšina dokáže predstaviť! Po troch dňoch intenzívnych rozhovorov v Pekingu, tento týždeň, so 14 frakciami palestínskeho odporu sa čínskemu [...]

Kto má dnes prst na jadrovom gombíku!

25.07.2024

Dúfajme, že niektoré obavy republikánov z nebezpečenstva a zároveň aj nezodpovednosti mať prst Joe Bidena i v jeho stave na jadrovom gombíku odrážajú určitý stupeň znepokojenia nad strategickou situáciou – a nielen získavaním politických bodov. Ale v každom prípade stojí za to, aby boli Američania konfrontovaní s realitou situácie!

Prvá $1, 5 miliarda ruských aktív pre UA!

23.07.2024

Len pred pár dňami skoro zlyhal celosvetovo operačný systém Mikrosoftu, najväčšia hrozba pre ľudstvo, ale teraz už berú ruské aktíva a dávajú to ako dar pre Ukrajinu! Človek by si tu myslel, že ľudstvo už zošalelo, ale to je len začiatok toho, čo urobia démoni, keď budú vyhnaní z neba spolu so svojim vodcom, Satanom Diablom!

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,363
Celková čítanosť: 3527456x
Priemerná čítanosť článkov: 2588x

Autor blogu

Kategórie