Založ si blog

Biblia a veda – sú kompatibilné?

 

Zoberme si len jeden z nespočetných príkladov v prírode. Včely medonosné (Apis mellifera) konštruujú svoje plásty voskom vylučovaným z žliaz nachádzajúcich sa na spodnej strane brucha. Voština sa považuje vo svete vedy za skutočný technický zázrak. Ale prečo je to tak? Po stáročia matematici predpokladali, že priečky v tvare šesťuholníkov boli lepšie ako rovnostranné trojuholníky alebo štvorce – alebo akýkoľvek iný tvar – na maximalizáciu priestoru s najmenším množstvom stavebného materiálu. Ale nedokázali úplne vysvetliť prečo.

Pretože v roku 1999 profesor Thomas C. Hales poskytol matematický dôkaz pre výhodu toho, čo on osobne nazval ‘voštinový dohad’! Preukázal, že normálne šesťuholníky sú najlepším spôsobom rozdelenia priestoru na rovnaké časti s minimálnou štrukturálnou oporou. Hexagonálnymi bunkami môžu včely čo najlepšie využiť všetok priestor, ktorý majú k dispozícii, produkovať ľahkú, ale robustnú plást s minimálnym množstvom vosku a v danom priestore uchovávať maximálne množstvo medu. Preto je plást opísaný ako ‘architektonické majstrovské dielo’!

Vedci dnes napodobňujú včelí plást, aby vytvorili štruktúry, ktoré sú odolné aj efektívne z hľadiska priestoru. Napríklad leteckí inžinieri používajú panely vzorované za plástom na stavbu lietadiel, ktoré sú pevnejšie a ľahšie, a teda používajú menej paliva. A teraz otázka pre inteligentné a mysliace bytosti: čo si myslíte? Mohla vzniknúť tak úžasne vynikajúca a geniálne zázračná štruktúra plástu evolúciou? Alebo to bolo navrhnuté Inteligentnou Bytosťou v jej zázračnej prírode, aby slúžila svojim zázračným inteligentným bytostiam?

Musíme zastaviť stárnutie mladých ľudí!

20.04.2024

Podľa veľmi znepokojujúcej novej štúdie, rastie výskyt rakoviny u mladých ľudí, v dôsledku ich, ale zrýchleného starnutia! Uvádza sa, že nový výskum prezentovaný, len nedávno, bolo to na výročnom stretnutí všetkých členov Americkej asociácie pre výskum rakoviny, (AACR), v San Diegu, v Kalifornii, zistil, že mladí teraz starnú oveľa rýchlejšie ako v minulosti, [...]

Zúfalstvo politikov Česka v Európskej Únii!

18.04.2024

Európski politici, podpredsedníčka Európskej komisie V. Jourová, predseda vlády Českej republiky Petr Fiala koncom minulého mesiaca tvrdili, že Rusko podplatilo európskych politikov, aby šírili dezinformácie a tiež zasahovali do nadchádzajúcich júnových volieb, „Škandál s ruským vplyvom otriasa EÚ,“ kričal z 30. marca titulok Politico. Je pravda, že vplyv ruských [...]

Protest proti gruzínskemu parlamentu 

17.04.2024

Pokus zopakovať v Gruzínsku to, čo sa stalo Ukrajine v roku 2014, je v plnom prúde. Demonštranti dnes zaútočili na políciu v snahe zaútočiť na parlament a zákonodarcu! V zákonodarnom zbore, násilne udrel do tváre opozičný poslanec. Lenže vodcu parlamentnej väčšiny Mamuku Mdinaradzeho napadol šéf strany „Občania“ Aleko Elisashvili.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,295
Celková čítanosť: 3328064x
Priemerná čítanosť článkov: 2570x

Autor blogu

Kategórie