Založ si blog

Biblia a veda – sú kompatibilné?

 

Zoberme si len jeden z nespočetných príkladov v prírode. Včely medonosné (Apis mellifera) konštruujú svoje plásty voskom vylučovaným z žliaz nachádzajúcich sa na spodnej strane brucha. Voština sa považuje vo svete vedy za skutočný technický zázrak. Ale prečo je to tak? Po stáročia matematici predpokladali, že priečky v tvare šesťuholníkov boli lepšie ako rovnostranné trojuholníky alebo štvorce – alebo akýkoľvek iný tvar – na maximalizáciu priestoru s najmenším množstvom stavebného materiálu. Ale nedokázali úplne vysvetliť prečo.

Pretože v roku 1999 profesor Thomas C. Hales poskytol matematický dôkaz pre výhodu toho, čo on osobne nazval ‘voštinový dohad’! Preukázal, že normálne šesťuholníky sú najlepším spôsobom rozdelenia priestoru na rovnaké časti s minimálnou štrukturálnou oporou. Hexagonálnymi bunkami môžu včely čo najlepšie využiť všetok priestor, ktorý majú k dispozícii, produkovať ľahkú, ale robustnú plást s minimálnym množstvom vosku a v danom priestore uchovávať maximálne množstvo medu. Preto je plást opísaný ako ‘architektonické majstrovské dielo’!

Vedci dnes napodobňujú včelí plást, aby vytvorili štruktúry, ktoré sú odolné aj efektívne z hľadiska priestoru. Napríklad leteckí inžinieri používajú panely vzorované za plástom na stavbu lietadiel, ktoré sú pevnejšie a ľahšie, a teda používajú menej paliva. A teraz otázka pre inteligentné a mysliace bytosti: čo si myslíte? Mohla vzniknúť tak úžasne vynikajúca a geniálne zázračná štruktúra plástu evolúciou? Alebo to bolo navrhnuté Inteligentnou Bytosťou v jej zázračnej prírode, aby slúžila svojim zázračným inteligentným bytostiam?

WHO teraz vládne celému svetu!

15.06.2024

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nariadila západným vládam, aby „zabezpečili“ ale stovky miliónov „preventívnych“ dávok vakcíny proti vtáčej chrípke vyrobených spoločnosťou prepojenou s Billom Gatesom. Po oznámení WHO dostala Európska únia teraz príkaz „zabezpečiť“ prvých 40 mil. dávok vakcíny proti vtáčej chrípke pre 15 členských krajín.

Vučič – vo vojne na UA je v stávke všetko!

12.06.2024

Srbský prezident Vučič poskytol Weltwoche 8. júna, rozhovor, v ktorom stroho rozoberal nebezpečenstvo globálneho konfliktu, ktorému svet v súčasnosti čelí: Vlak opustil stanicu a nikto ho nemôže zastaviť! Niekoľko z jeho poznámok: “Verím, že sa blížime k posledným dňom možného prehodnotenia na Ukrajine. Ak tieto veľmoci v krátkom čase nič neurobia, áno, som si [...]

Nebezpečenstvo jadrovej vojny je skutočné

11.06.2024

Ako sa dnešný týždeň stálo, od svetových lídrov vyšli dva protichodné názory významných oznámení. Jeden názor je z Francúzska, kde si prezident Macron a americký prezident Joe Biden na štátnej návšteve robia posmech pri príležitosti 80. výročia Dňa D! Oznámili novú vojenskú podporu Ukrajine, aby „zastavili Rusko“. Každý líder sa stretol s ukrajinským [...]

Rochester Hills, streľba

Strelec na predmestí Detroitu zranil osem ľudí, potom sa zabil

16.06.2024 06:30

Osem ľudí, vrátane najmenej dvoch detí, utrpelo zranenia pri streľbe na predmestí Detroitu Rochester Hills.

biden, trump

Predvolebná debata Biden - Trump na CNN ráta aj s vypínaním mikrofónov

16.06.2024 06:00

Prvá americká predvolebná debata medzi Joeom Bidenom a Donaldom Trumpom sa uskutoční 27. júna,

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Šiestym prezidentom je Pellegrini: Venoval sa Gerymu, zložil sľub a stihol aj prvý prešľap. Niektorí očakávajú veľa, niektorí nič

16.06.2024 06:00

Aj keď je v jeho príbehu viacero kontroverzií i káuz, 6. apríla 2024 presvedčil 1,4 milióna ľudí o tom, že je spomedzi všetkých kandidátov najlepšou voľbou.

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj na mierovom summite: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,335
Celková čítanosť: 3435271x
Priemerná čítanosť článkov: 2573x

Autor blogu

Kategórie