Nemecko má v súčasnosti dve vlády!

26. januára 2023, pskakal2, budúcnosť podivuhodný vzdelanie život

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock (Zelení) otvorene prejavila v prospech toho, aby Poľsko dalo Ukrajine tanky Leopard. ‚Keby sme boli požiadaní, nestáli by sme tomu v ceste‘, povedala A. Baerbock v nedeľu v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu LCI, ale aj s odkazom na takzvané kontroly konečného použitia. Zároveň zdôraznila, že zatiaľ sa ich nikto nepýtal.

Skutočnosť, že Baerbock otvorila ústa týmto spôsobom, odráža, že v nemeckej vláde sú v súčasnosti dve vlády: jedna zložená z kancelára Olafa Scholza a jeho sociálnych demokratov, ktorí sú už proti presadzovaniu ešte väčšieho množstva dodávok zbraní na Ukrajinu; a druhá s dvoma koaličnými partnermi, zelenými a slobodnými demokratmi, ktorí sú s vojnovými štváčmi. 

Líder Spolkového snemu sociálnych demokratov, Rolf Mützenich, i obvinený z nezodpovedného blbnutia, im pripomenul, že konečné rozhodnutie o zbraniach urobí DE kancelárka. (A Mützenichovo meno je uvedené na zozname hitov CCD ukrajinského predsedníctva). Nový minister obrany, Boris Pistorius povedal to isté a dodal, že rozhodnutie poslať tanky Leopard 2 do Kyjeva môže byť prijaté niekedy v budúcnosti, ale nie teraz.