Svetová banka – 5 rokov na zotavenie!

20. septembra 2020, pskakal2, Biblia budúcnosť podivuhodný veda vzdelanie život zjavenia

Globálna ekonomická aktivita na celom svete sa skoro stabilizovala v polovici septembra, aj keď hlboko pod úrovňami spred obdobia COVID-19, pretože pri pokračovaní monetárnych a fiškálnych stimulov sa miera oživenia môže zvrátiť, ak sa nebude pokračovať v tempách zaznamenaných v prvej polovici roku 2020. 

Zaznamenali v stredu, že nová správa OECD ponúka určitú nádej, že globálny pokles nebude taký prudký, ako sa i doteraz myslelo, ale stále sa považuje za ‚bezprecedentný‘ pokles. Ukázalo sa aj, že správa OECD je problematická pre tvorcov politík, ktorí počas pandémie rozpútali politiky v oblasti ľahkých peňazí!

Ale aby umelo nafúkli ekonomiky a podporili rizikové aktíva, pretože podpora politiky v druhej polovici roka nemusí byť taká veľká, ako sa videlo začiatkom roka. Takže s ubúdajúcou podporou centrálnych bánk a fiškálnymi stimulmi vlád sa rýchly odraz globálnej ekonomiky pravdepodobne zastavil aj forma jej oživenia!  

Ale potom pre ďalšie zvýraznenie tvaru globálneho oživenia alebo skôr, ako dlho bude oživenie v skutočnosti trvať, varovala vo štvrtok hlavná ekonómka Svetovej banky Carmen Reinhartová, že veľmi pravdepodobne úplné zotavenie môže trvať až päť rokov, informoval európsky španielsky ekonomický denník El País.