Ako ešte viac zhoršiť už zlý nápad!

12. júla 2020, pskakal2, Nezaradené

Keď ste si mysleli, že vedúci predstavitelia NATO už ďalej nemôžu posúvať hranice vojenského šialenstva, oznamuje sa niečo ako NATO 2030. Lídri tejto relikvie studenej vojny sa po tom, ako pomohli vyhodiť do povetria Blízky východ a severnú Afriku, rozdelili Balkán na vojnové napätie, obrátili Ukrajinu hore nohami armádami neonacistov a obkľúčili Rusko balistickým raketovým štítom, rozhodli, že najlepší spôsob riešenia nestability sveta je … viac NATO!

V rámci 8. podujatia online, ktoré sponzoruje Atlantická rada, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil začatie plánovacieho projektu na reformu NATO s názvom NATO 2030. Stoltenberg povedal publiku, že v záujme riešenia strategického partnerstva Ruska a Číny, ktoré transformuje globálnu rovnováhu síl, ‚musíme odolávať pokušeniu národných riešení a musíme dodržiavať naše hodnoty: slobodu, demokraciu a právny štát‘. 

‚Aby sme to dosiahli, musíme zostať vojensky silní, politicky zjednotení a globálne pristupovať k širšiemu prístupu’. V mysli Stoltenberga to znamená rozšírenie členstva NATO v Tichomorí s vysokou prioritou na absorpcii Austrálie, Nového Zélandu, Japonska a Južnej Kórey do nefunkčnej rodiny NATO. Znamená to tiež rozšírenie jurisdikcie NATO mimo vojenskej aliancie o širší politický a environmentálny rozmer.

Vojna proti zmene klímy je zjavne rovnako vážna ako vojna proti terorizmu, a preto by sa mala začleniť do operačného systému NATO. Pri analýze zámerov Číny prostredníctvom najhorbejšej šošovky temného veku na trhu, Stoltenberg uviedol, že ‚investujú značné prostriedky do moderných vojenských možností vrátane rakiet, ktoré môžu dosiahnuť všetky spojenecké krajiny NATO. Vidíme ich v Arktíde, Afrike … a viac a viac spolupracujú s Ruskom’.

Napriek mysleniu NATO v období studenej vojny Rusko a Čína v priebehu rokov nepretržite predkladajú na západ pobočkám olív, ktoré ponúkajú spoluprácu v takých záležitostiach, ako je boj proti terorizmu, prieskum vesmíru a asteroidov a globálne projekty v oblasti infraštruktúry v Arktíde a širšom pásme cestnú iniciatívu. Vo všetkých prípadoch boli tieto ponuky splnené chladným ramenom vojenského komplexu, ktorý vládne NATO a jej aliancii.