Biblia a veda – sú kompatibilné?

8. novembra 2019, pskakal2, Biblia budúcnosť evolúcia história podivuhodný príroda Stvorenie veda vzdelanie zázraky život zjavenia

 

Zoberme si len jeden z nespočetných príkladov v prírode. Včely medonosné (Apis mellifera) konštruujú svoje plásty voskom vylučovaným z žliaz nachádzajúcich sa na spodnej strane brucha. Voština sa považuje vo svete vedy za skutočný technický zázrak. Ale prečo je to tak? Po stáročia matematici predpokladali, že priečky v tvare šesťuholníkov boli lepšie ako rovnostranné trojuholníky alebo štvorce – alebo akýkoľvek iný tvar – na maximalizáciu priestoru s najmenším množstvom stavebného materiálu. Ale nedokázali úplne vysvetliť prečo.

Pretože v roku 1999 profesor Thomas C. Hales poskytol matematický dôkaz pre výhodu toho, čo on osobne nazval ‘voštinový dohad’! Preukázal, že normálne šesťuholníky sú najlepším spôsobom rozdelenia priestoru na rovnaké časti s minimálnou štrukturálnou oporou. Hexagonálnymi bunkami môžu včely čo najlepšie využiť všetok priestor, ktorý majú k dispozícii, produkovať ľahkú, ale robustnú plást s minimálnym množstvom vosku a v danom priestore uchovávať maximálne množstvo medu. Preto je plást opísaný ako ‘architektonické majstrovské dielo’!

Vedci dnes napodobňujú včelí plást, aby vytvorili štruktúry, ktoré sú odolné aj efektívne z hľadiska priestoru. Napríklad leteckí inžinieri používajú panely vzorované za plástom na stavbu lietadiel, ktoré sú pevnejšie a ľahšie, a teda používajú menej paliva. A teraz otázka pre inteligentné a mysliace bytosti: čo si myslíte? Mohla vzniknúť tak úžasne vynikajúca a geniálne zázračná štruktúra plástu evolúciou? Alebo to bolo navrhnuté Inteligentnou Bytosťou v jej zázračnej prírode, aby slúžila svojim zázračným inteligentným bytostiam?