Daniel a trojica jeho priateľov! – 1.

7. júla 2019, pskakal2, Biblia budúcnosť história podivuhodný Stvorenie veda vzdelanie zázraky život zjavenia

 

V prvej scéne prorockej knihy Daniela je nám predstavený nie najväčší vládca Mezopotámie a celého sveta v jeho dobe! Sme predstavení trom pokorným hebrejským zajatcom v mocnom Babylóne. Ich babylonské mená sú Sadrach, Mézach a Abednego, lenže v hebrejčine sú Chananjah (v hebrejčine Jehova preukázal priazeň),  Mišael (Kto je ako Boh?) a Azariah (Jehova pomohol).

Traja Hebrejci a Daniel, ktorý viditeľne bol ich hovorca pred kráľom, sú v skutočnosti princovia, patriaci k elite hebrejskej spoločnosti! Tí, spolu s inými boli prvou vlnou zajatcov v Babylóne, potom bolo Judsko s jeho impozantným chrámom postaveným izraelským kráľom Šalamúm dokonale zničené podľa slov ich Spasiteľa z Egyptu, Stvoriteľa celého vesmíru a všetkého života v ňom!

Viditeľne kráľ Nabuchodonozor mal zvyk a záujem vzdelávať osoby vysokého postavenia a šľachtického pôvodu z celej svojej ríše vzdelávať, aby ich použil vo vládnych pozíciach ako prekladateľov alebo ako satrapov, vyslancov a dokonca kráľovských poradcov. Také školenie predstavovalo prevýchovu zajatcov do náboženstva a kultúry Babylóna!