Veda a náboženstvo sa dopĺňajú!

14. augusta 2017, pskakal2, veda zázraky život

Aby to neznelo len tak sucho a dogmaticky, na otázku či je možné uviesť vedu a náboženstvo do súladu, je potrebné spresniť úvodnú vetu presnejším spôsobom, a to následovným, že dokázaná veda a pravé náboženstvo sa skôr dopĺňajú, ako si odporujú!

Konflikt medzi vedcami v tábore ako je chemik Atkins, ktorých názor je, že uviesť náboženstvo a vedu do súladu je nemožné, pretože, podľa neho veriť, že Boh je objasnením čohokoľvek alebo dokonca aj všetkého je z intelektuálneho hľadiska ´opovrhnutiahodné´!

Ale v druhom tábore sú nábožensky založení ľudia, ktorí veria, že veda zničila vieru! Veria, že fakty, ktoré nám dáva môžu byť správne, ale ich chybná interpretácia podkopáva vieru veriacich! Podľa Provina, ´darwinizmus nemá žiadnu etiku a ani zmysel života´!

Taký konflikt bol vyvinutý počas stáročí na základe nepodložených tvrdení! Náboženskí vodcovia stáročia vyučovali vymyslené legendy a nesprávne dogmy! Na druhej strane, vedci sa dopúšťajú chyby, keď ako fakt vyučujú nedokázateľnú teóriu začiatku života!

Teóriu, že život sa vyvinul z neživej hmoty nezávisle od Boha. Zároveň sa vysmievajú náboženskému presvedčeniu ako nevedeckému. Sám Einstein povedal: ´Veda bez náboženstva je chromá, náboženstvo bez vedy je slepé´! Fyzik Freeman Dyson povedal:

´Veda a náboženstvo sú dve okná, cez ktoré sa ľudia pozerajú, keď sa pokúšajú porozumieť veľkému vesmíru tam vonku´!