Podivuhodné (zázračné) klenoty oceánov

17. septembra 2016, pskakal2, zázraky život

Rozsievky sú veľká trieda rôznobičíkatých rias. Sú to jednobunkové mikroskopické riasy s kremičitanovými schránkami, frustulami žijúce v sladkých aj morských vodách, či v pôde. Vyskytujú sa jednotlivo, alebo vytvárajú kolónie rôznych tvarov.

Vynálezca dynamitu, Alfred Nobel, v polovici minulého storočia použil oxid kremičitý z rozsievok na stabilizovanie nitroglycerínu, ktorý mu umožnil vytvoriť prenosné valčekovité výbušniny. Dnes sa kremité schránky odumretých rozsievok komerčne využívajú mnohými spôsobmi.

Ešte dôležitejšie je, že tieto malé jednobunkové rastliny sa jednou štvrtinou podieľajú na procese fotosyntézy na našej planéte! Výskumníci zistili,  že oxid kremičitý rozsievok robí zmeny vo vode a vytvára ideálne prostredie na fotosyntézu.

Jeden vedec zaraďuje rozsievky medzi najúspešnejšie organizmy na zemi! Bez ich chuti na oxid uhličitý by skleníkový efekt mohol byť oveľa vážnejší! Teda aj tento maličký ´klenot oceánov´ je súčasť podivuhodne vytvoreného systému potrebného na život!